İSVEÇ POSTASI
13 Eylül’de yapılan seçimlerde hiç bir parti tek başına iktidar olabilecek çoğunluğu sağlayamamıştı. Sol blokun 176 sandalyesine karşın sağ blok 173 sandalyeye sahip olmuştu. İsveç seçim sistemiene göre 175 sandalyenin bulunması gerekiyordu.
Sosyal Demokratlar seçimden % 28 oy ve 99 sandalye kazanarak çıkmışlardı. Kırmızı-yeşil olarak adlandırılan bu blşk 176 sandalye elde etmişti.
Bugünkü parlamento partileriyle yaptığı görüşmelerin ardından, Meclis Başkanı Andreas Norlén Cuma öğleden sonra bir basın toplantısı düzenleyecek. Toplantıda, hükümet kurma görevini, yani ön hazırlık görevini, Sosyal Demokratlar Partisi lideri Magdalena Andersson'a vereceğini açıklayacak.
Norlén, "Bu görev, 28 Eylül'de seçilecek olan yeni Riksdag Başkanı'na sunulacak" dedi. Başkan'a göre, tüm parti liderleri "değişen derecelerde bir coşkuyla" ilk ön hazırlık görevini Andersson'a vermenin mantıklı olduğunu söylediler. Norlén, "Hiç kimse, görevi ona vermekten başka bir görüş belirtmedi" değerlendirmesini yapıyor.
Magdalena Andersson, Instagram'daki bir gönderide araştırma görevi hakkında yorum yapıyor. Sosyal medyada "Şimdi bana bir hükümet kurma olasılığını araştırmakla görevlendirildim. Bu görevi büyük bir alçakgönüllülükle üstleniyorum ve yeni bir hükümeti bir araya getirmek için yapıcı bir şekilde hareket edeceğim" diye yazıyor.
Ayrıca "geniş işbirlikleri aramak ve parti taktiklerini bir kenara bırakmak istiyorum. İsveç halkının oy verdiği yeni yönü, İsveç'i ileriye taşıyacak ve ülkemizi bir arada tutacak yönü gerçekleştirecek bir hükümete liderlik etmek istiyorum” yorumunu getiriyor.
