Per Westerberg sürdürdüğü iki günlük araştırmalarından ardından hükümeti kurma görevini Sosyaldemokrat lider Stefan Löfven’e verdi. Sosyaldemokratlar 14 Eylül’deki seçimden birinci parti olarak çıkmışlar ama hükümeti kuracak milletvekili çoğunluğuna ulaşamamıştı. Stefan Löfven sol blok içerisinde yer alan Sol partiyi hükümete almayacağını açıklamıştı. Löfven Çevre Partisi/Yeşiller ile hükümeti kurmak istiyor ama Çevre Partisinin milletvekili sayısı da yeterli değil. Bu durumda Stefan Löfven bir azınlık hükümeti amaçlıyor ama bu nasıl olacak? Meclis’te hem kendi hükümeti hem de bütçesi gerekli oyu alabilecek mi? Stefan’a göre bu olanaklı görünüyor.
Sağ blokta yer alan Liberal Halk Partisi ve Merkez Partisi’yle yakınlaşma ve desteğini sağlama çalışmaları fazla umut verici düzeyde gözükmüyor. Bu durumda Stefan Löfven’in nasıl bir ortaklıkla hükümet kuracağı merak konusu.
Stefan Löfven yaptığı açıklamada, Sol Parti, Çevre Partisi ve sağ blok partileriyla görüşmeler yapacağını dile getirirken, “Blok politikası artık sona ermiştir. Seçmenler sözlerini söylediler ve top şimdi bizde. Biz İsveç’in yönetilmesi için gerekli sorumluğu almak durumundayız. Bu nedenle kimse kendisini bağlı olduğu blok içerisine kapatmasın, biz bu konuda istiyoruz ki; bloklarüstü bir uzlaşma ortaya çıksın ve buna çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki günler nasıl bir hükümet yapısı ortaya çıkacak ya da çıkmayacak hep birlikte göreceğiz. Her ne olursa olsun, şunu gayet iyi biliyoruz ki, Sosyaldemokrat İşçi Partisi Başkanını çok yoğun ve sıkıntılı günler bekliyor.
İsveç Postası
