Mecliste bütçesi onaylanmayan Başbakan Stefan Löfven muhalefet partileriyle işbirliği çalışmaları yapmayacağını belirterek, ”O’nun zamanının geçtiği anlaşılıyor” dedi.
İktidarın bütçesinin kabul edilmemesinin sonuçlarına bakılacak olursa 2015 için muhalefetin bütçesi uygulanacak ve ülke bu bütçeyle yönetilecek. Bu durumu kabullenmeyen Başbakan Stefan Löfven erken seçime gitme kararı aldı. Yeni seçimin 22 Mart’ta yapılması bekleniyor.
Başbakan Stefan Löfven’e göre muhalefet sorumluluk almaktan kaçınıyor ve bu nedenle bütçenin üzerinde yeniden çalışılmasının bir anlamı yok. Bu yolla uzlaşma sağlanması olanaklı görünmüyor anlayışına sahip görünüyor ki, ”Ben sağkanatta olanlara sessiz kalmayı kabullenmeyi düşünmüyorum. Beş parti bir sorumsuzluk tepkisi vermişlerdir. Biz şimdi de, o zamanda biz” ifadeler yer veriyor.
Löfven, basın toplantısında kendisine neden Çevre Partisi/Yeşillerle yeni seçime birlikte gitmek istediklerini yönündeki soruya, ”Biz yaptığımız işbirliğinden memnunuz. Birlikte çok güçlü bir bütçe sahibiz” dedi.
Çevre Partisi/Yeşiller Eşbaşkanı Gustav Fridolin ise, bütçeyi hazırlayan partilerin birlikte seçime gitmelerini çok doğal olarak nitelendirerek, ”İsveç’i modernleştirmek isteyen bizlerle, İsveç’in gerçek sorunlarını algılamayanlar arasında yeni bir seçim olacak” biçiminde yorumluyor bütçe oylamasındaki yenilgilerini.
Gustav Fridolin aynı zamanda hükümetin okul, iş ve çevre konusunda yapmak istedikleri doğrultusunda yoluna devam edeceğini yinelerken, ”Biz ırkçı partinin restini görüyoruz ve İsveç’te çoğunluğun ne istediğini biliyoruz. Ülke açık ve insancıl bir politika izleyecektir” görüşlere dile getirdi.
İsveç Postası
