İRAN’DAN SUUDİ ARABİSTAN’A SERT TEPKİ

Suudi Arabistan cezalandırdığı terör mahkumlarından 47 kişiyi idam etmesi ve içlerinde Şii lider Nemr Bakır el Nemr’inde bulunması İran ayağa kaldırdı. İran’ın Meşed kentindeki Suudi Arabistan konsolosluğu yakıldı.

İRAN’DAN SUUDİ ARABİSTAN’A SERT TEPKİ
İRAN’DAN SUUDİ ARABİSTAN’A SERT TEPKİ
Bu içerik 1159 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI


Şii lider Nemr Bakır el Nemr 2012 yılında terörist olarak idama çarptırılması ve cezanın aradan geçen yıllar içerisinde 2016 yılının ilk günlerinde diğer 46 kişiyle birlikte yerine getirilmesi İran ile Suudi Arabistan’ın arasını büyük ölçüde açtı.

İra ve Iraklı Şiiler Suudi konsoloslukları önünde gösteriler yaparak olayı şiddetle kınadılar. İran’ın Meşed kentinde bulunan Suudi konsolosluğu ateşe verildi. Bunun üzerine İran’da bulunan Suudi Arabistan Maslahatgüzarı İran Dışişleri Bakanlığına çağrılarak olayın İran tarafından kınandığı belirtildi.

İran ile Suudi Arabistan arasında söz düellosu sürerken İran Devrim Muhafızları Ordusu da bir bildiri yayınlayarak, ”Suudi Arabistan rejimi bu utanç verici eylemin bedelini kesinlikle ödeyecek” biçiminde tepkisini gösterdi. Ayrıca Suudi yönetimi için de "terörist besleyen gerici ve vahşi bir rejim" benzetmesinde bulunulan açıklamada, "IŞİD benzeri bu davranış, Suudi ailesinin yakın gelecekte çöküşünü hazırlayacak" denildi.

İran’da Şii lideri Nemr’e uygulanan idam cezası farklı kurumlarca şiddetle eleştiriliyori İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ” Riyad yönetimin vahşi eylemi, İslam dünyasının yüreğini dağladı” ifadelerine yer verdi.

İran ile Suudi Arabistan ilişkilerinin nasıl bir boyut kazanacağı önümüzdeki günlerde daha belirgin olarak ortaya çıkacaktır. İran’ın nasıl bir misillemede bulunacağı kestirmek henüz kolay değil..

iran protesto şii lider nemr el nemr ırak meşed suudi konsolosluğu yakmak
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ