KARAYA VURAN BALİNANIN MİDESİNDEN 30 PLASTİK POŞET ÇIKTI

Türkiye'de ve dünyada plastik kullanımı nedeniyle doğanın dengesini ciddi boyutlarda tehdit altında... Özellikle plastik poşetlerin günlük hayatta yoğun kullanımının önüne geçilmezse dünya, plastik çöplüğü olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Doğada çözünmesi neredeyse imkansız olan plastikler nedeniyle okyanusların dibi çöplüğe dönmüş durumda. Bunun en korkunç sonuçları Norveç'te karaya vuran balina sayesinde bir kez daha gözler önüne serildi. Karaya vuran balinanın midesinden yemek yerine 30 plastik torba ile çok miktarda plastik madde çıktı.

KARAYA VURAN BALİNANIN MİDESİNDEN 30 PLASTİK POŞET ÇIKTI
KARAYA VURAN BALİNANIN MİDESİNDEN 30 PLASTİK POŞET ÇIKTI
Bu içerik 1464 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI


Norveç’in Bergen kenti yakınlarındaki Sotra adasında yaşanan olayda, kurtarma ekiplerinin karaya vuran balinayı birçok kez denize yönlendirme gayretlerine karşın, balina her seferinde tekrar karaya vurdu.

Çevre örgütleri olaya tepki göstererek ülkede ve küresel olarak denizlerdeki plastik atıklara karşı önlem alınmasını, plastik kullanımının yasaklanmasını istediler. Karaya vuran balinanın yayınlanan görüntüleri Norveç İklim ve Çevre Bakanı Vidar Helgesen’in de tepki göstermesine neden oldu. Helgesen Norveç televizyon kanalı NRK’ya “Balinanın midesinde bulunanlar denizlerdeki üzücü durumu açık olarak ortaya koyuyor. Plastik atıklar muhtemelen dünyanın en hızlı büyüyen çevre sorunu. Bu tam bir deniz canavarı ve bununla savaşmalıyız” diye konuştu.


                                                                                        Balinanın midesindeki poşetler

MİDESİNDE HİÇ YİYECEK YOKTU


Balinanın karaya vurma nedenini araştıran grupta bulunan Bergen Üniversitesi zoologlarından Terje Lislevand balinanın midesinde hiçbir yiyecek bulamadıklarını, bağırsakların tümüyle besinden mahrum olduğunu tespit ettiklerini belirterek “Balina muhtemelen plastikleri yiyecek sanarak yuttu. Plastiklerin sindirim sistemini tıkaması sonucu duyduğu acıdan dolayı da karaya vurdu” diye konuştu.



Balinanın midesinden çıkan plastik atıkların üzerindeki etiketlerin Norveç, Danimarka ve İngiltere’yi işaret ettiği, arasında şekerleme kağıtları, yiyecek paketleri, çöp torbaları bulunduğu belirtildi.


Birleşmiş Milletler çevre raporlarına göre dünya denizlerine her yıl sekiz milyon ton plastik atık karışıyor. Dünya yüzeyinin henüz plastik çöplüğüne dönüşmemiş olmasının başlıca sebeplerinden biri deniz diplerinin çöplük olarak kullanılmasıdır.

Okyanus ve denizlerde, yaklaşık 100 ila 150 milyon ton plastik çöpün yüzdüğü tahmin ediliyor. Buna her yıl 6,5 milyon ton daha ekleniyor. BM Çevre Programı'nın verilerine göre, açık denizlerde her kilometrekare başına ortalama 13 bin plastik düşüyor. Akıntılar bu çöpleri dünyanın her köşesine dağıtıyor.



200 CANLININ HAYATINI TEHDİT EDİYOR


Çevreye saçılan plastik poşetler birçok hayvanın ölümüne yol açıyor. Plastik torbalar balina, yunus, fok gibi memeli hayvanların yanı sıra balıklar ve deniz kaplumbağaları gibi 200 farklı deniz canlısının hayatını tehdit ediyor.

Çöpten beslenen kara hayvanları ve kuşlar da tehlike altındadır. Dünya Doğa Vakfı'na göre deniz hayvanları, atılan naylon poşetleri yiyecek sanıp yedikleri için, her yıl yüz binin üzerinde balina, fok, su kaplumbağası ve kuş ya sindirim sistemleri bozularak hastalanıyor ya da ölüyor.

Norveç
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ