NORVEÇ’TE SAMİ ÇOCUKLARINA CİNSEL TACİZ SKANDALI

Norveç’in Kuzeybatısında bulunan Fysfjord Belediye sınırları içerisinde yaşayan sami halkının çocuklarına karşı yıllarca sürdürülen taciz olayları polis tarafından incelemeye alındı. Bölgede gerçekleştirilen cinsel tacizlerin konuşulması tabu olarak kabul edilerek sessiz kalınıyor.

NORVEÇ’TE SAMİ ÇOCUKLARINA CİNSEL TACİZ SKANDALI
NORVEÇ’TE SAMİ ÇOCUKLARINA CİNSEL TACİZ SKANDALI
Bu içerik 1731 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI


Sami halkı Norveç, İsveç, Finlandiya ve Rusya’nın bu üç ülkeyle bağlantılı bölgesinde yaşıyorlar. Nüfus olarak 80 -85 bin dolayında bulunuyorlar. Norveç’in kuzeyinde yaşayan Sami halkının bugünkü nüfusu 60 bine yaklaşıyor.

Tysfjord Belediye sınırları içerisinde yaşayan yaklaşık 3 bin Sami halkının çocuklaraına karşı yıllarca sürdürülen cinsel tacize sessiz kalınmış durumda. 2007 yılında dönemin Sosyal Demokrat Başbakan olan tanınmış sima Jens Stoltenberg’e 41 yaşındaki bir babanın mektup  yazmasıyla ortaya çıkıyor.

Tysfjord Belediyesi iki kültürlü halktan oluşuyor. İsveç’in kuzeyinden Luleå bölgesinden 1700’lu yıllarda göç eden Luleå Samileri yüzyıllarca Norveçli halk tarafından aşağılanmalara, küçümsemelere maruz kalıyorlar. 1980 yılına kadar kendi anadillerini konuşamıyorlar. 1980 yılında Luleå Sami Kültür Merkezi adıyla kendi kültür merkezlerini açabiliyorlar.



Sami halkının çocuklarına uygulanan cinsel tacizlerin altında bu aşağılamaların ve uygun görülen kötü muameleler yatıyor. Bu olayın ortaya çıkması ve duyulması üzerine Norveç basınına konuşan tacize uğramış bugünün yetişkinleri olan insanlar karşılaştıkları kötü durumları anlatıyorlar.

Norveçli Samilerin Federasyonu bu konuda yeterli destek göremediklerini söyleyerek  kurumları suçluyor. 11 Mayıs 2017 itibariyle polis ancak bir elin parmakları kadar taciz olayını aratırabilmiş durumda. Bu araştırmaya göre 120 kişi tacize uğramış ve bunlardan 70 tanesini çocuklar oluşturuyor. Bazı tacizler 40 geriye gidebiliyor. Bu tacizler sonucu 80 kişi belirlenmiş durumda. 30 yaşlarında bir kadın uğradığı taciz olayından dolayı belediyenin gerekli önlemleri almadığını ileri sürerek çektiği acılardan dolayı 8 milyon Norveç kronu tazminat talep ediyor.

Sami çocuk ve gençleri genellikle Luther hareketine bağlı ve 1800 yıllarda Lars Levi Læestadius tarafından kurulan ’Læstadianism’ adlı dini bir kilise papazların ve bazı üyelerinin tacizine uğruyorlar. Bugün bu tür kilselerin kaç üyesi olduğu tam olarak bilinmiyor ve açıklanmıyor.

Norveç Sami taciz çocuk Fysfjord
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ