İSPANYA’DA UZLAŞMA TURLARI BAŞLIYOR!..

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont’un dün mecliste yaptığı konuşmasında “bağımsızlık” ilanı beklenirken aksine “bağımsızlık” ilanının şimdilik askıya alındığını açıklamasının ardından Madrid ile uzlaşma görüşmeleri başladı.

İSPANYA’DA UZLAŞMA TURLARI BAŞLIYOR!..
İSPANYA’DA UZLAŞMA TURLARI BAŞLIYOR!..
Bu içerik 1089 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI 


Dün beklenilenin aksine kimi gözlemciler açıklamayı şaşırtıcı olarak değerlendirirlerken kimi AB üyesi ülkeler başta Almanya ve Fransa olmak üzere “İspanya’nın bütünlüğünü destekliyoruz” açıklamaları gelmişti. Gözlemcilere göre Katalonya Başkanının “bağımsızlık” ilanını askıya almasında İspanya dışı güçlerinin de önemli rol oynadığı yönündedir.

Puigdemont dün basına yaptığı açıklamada kendisi de “AB’den telefonlar hiç susmadı” ifadelerini kullanması da gözlemcileri doğrulamaktadır. Puigdemont, İspanya ile görüşmelerin sürdürüleceği belirtirken İspanya hükümeti ise görüşmelere başlanması için bir ay süre verdi.

İspanya’daki gelişmelerin tüm dünyanın gündemini oluştururken ve İspanya halkı bölünmeye yaptıkları dev gösterilerle karşı çıkarken aynı yolu AB içindeki ülkelerin azınlıklarına da sıçraması endişesi gündeme oturmuş durumda. AB içinde en az on ülke azınlık grupları aynı yolu izleme düşüncesinde oldukları şu ya da bu biçimde dile getirilmiş durumda.



Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, Katalonya krizinden dolayı Bakanlar Kurulunun yarın sabah olağanüstü toplanacağını duyurdu. Santamaria basına yaptığı açıklamasında, “Ne Sayın Puigdemont ne de hiç kimse olmayan bir yasanın sonuçlarını dayatabilir. Ne 1 Ekim’de bir referandum oldu ne de Katalan halkının çoğunluğu bağımsız bir devlet istiyor. Bugün Sayın Puigdemont, kendi özerk yönetimini, tarihinin en büyük belirsizliğine atmıştır” ifadelerini kullanarak, adeta bağımsızlık isteyen Katalonya halkının hayal kırıklığına uğradığını gözler önüne serdi, denilebilir.

Avrupa Birliği kendi dışındadaki ülkelerdeki bölünmelere sessiz kalırken aynı zamanda kendi içindekine tepkili olması etik moral değerleri çıkarları için gözardı ettiklerinin bir göstergesi olarak görmek gerekiyor.

Irak’ta aşiret lideri Mesud Barzani’nin referandumuna hiçbir AB ülkesi ve ABD, Rusya karşı çıkmazken neden AB içindeki ülkeler için aynı yolu izlemedikleri sorgulanmalıdır. Irak’ın bölünmesinde kim ya da kimlerin çıkarları ağır basmaktadır?

İspanya Katalonya Bağımsızlık uzlaşma askı müzakere Carles Puigdemont parlamento
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ