Arınç’tan açıklama, “Suriye helikopterini biz düşürdük”

Bugün ajanslar öğle saatlerinden sonra Suriye ordusuna ait olduğu bildirilen bir helikopterin Türkiye’nin Hatay sınırına yakın bir yerde düşürüldüğünü haber veriyordu.

Arınç’tan açıklama, “Suriye helikopterini biz düşürdük”
Arınç’tan açıklama, “Suriye helikopterini biz düşürdük”
Bu içerik 1319 kez okundu.

Helikopterin düşürülmesine ilişkin açıklama, bugün Bakan Kurulu toplantısının ardından hükümet sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan geldi. Arınç; “Helikopteri bizim uçaklarımız vurdu” ifadesini kullandı,


Suriye ordusuna ait bir MI 17 helikopteri bugün Hatay Güveçli bölgesinde iki kilometre Türkiye hududunu ihlal ettiği iddia ediliyor. Türk hava savunma görevlileri sürekli ikaz ettiklerini savunuyorlar. Helikopterin rotasını değiştirmeyerek ihlale devam ettiği ve Malatya’dan kalkan Türk F-16’lar tarafından 14 .25’te füzeyle vurulduğu hükümet kaynaklarınca doğrulanmış oldu. Suriye topraklarına düşen helikopterde bulunanların akibeti belli değil.


Suriye helikopterinin Türk jetleri tarafından düşürülmesi soru işaretleriyle dolu gibi gözüküyor. Acaba bu helikopter daha önce Suriye tarafından vurulan F-4 uçağımıza karşı bir misille mi ya da hükümetimizin çok heyecanlı savaş yanlısı olmasının bir yansıması mı? Bu kısa süre içerisinde olayın daha geniş çaplı incelemelerden sonra belli olacağa benziyor.

 

Davutoğlu: ”Kimse bu cüreti gösteremeyecek”

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, düşürülen Suriye helikopteri ile ilgili "Kimse bir daha Türkiye'nin sınırlarını herhangi bir şekilde ihlal etme cüreti gösteremeyecektir. Bu konuda her türlü tedbir alınmıştır" dedi.

 

HER İHLALE KARŞILIK VERİLECEK


Başbakan Tayyip Erdoğan, 26 Haziran 2012’deki grup toplantısında angajman kurallarının değiştiğini şöyle açıklamıştı:
 

“Bu saldırının (F-4 savaş uçağımızın düşürülmesi) Suriye tarafından kasıtlı olarak yapıldığına dair bilgilendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Buradan tüm dünyaya açık açık şunu ifade ediyorum. Türkiye yerini zamanını ve yöntemini kendisi tayin ederek, bu haksızlığa karşı uluslar arası hukuka dayalı haklarını kullanacak ve gerekli adımları atacaktır. Bu son olay Esed yönetiminin Türkiye’nin güvenliğine de açık tehdit haline geldiğini ortaya koymuştur. Artık yeni bir aşamaya geçilmiştir. TSK’nın angajman kuralları artık yeni aşamaya göre değişmiştir. Suriye’den Türkiye sınırına yaklaşan her askeri unsur bir tehdit olarak değerlendirilecek ve askeri hedef olarak görülecektir. Buradan Suriye rejiminin bir hata yapmaması ve Türkiye yönetimini sınamaması yönünde uyarıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ne yaptığını da ne yapacağını da gayet iyi bilmektedir. Türkiye olarak elbette savaş çığırtkanlarının tuzağına düşmeyiz. Ancak uluslar arası sularda uçağımıza yapılan saldırı karşısında susacak, tepkisiz kalacak bir ülke değiliz.”


SIFIR TOLERANSIN İSPATI


TSK, her ihlale ateşle karşılık vermiyor. Örneğin Ege ve Akdeniz’de Yunanistan ile yaşanan hava ve karasuları ihlalleri sık sık ve daha uzun süreli olmalarına rağmen bölgeye sadece savaş uçakları veya donanmaya bağlı gemiler gönderiliyor. TSK’nın Suriye helikopterine verdiği bu karşılık Suriye’ye karşı angajman kurallarının “sıfır tolerans” olduğunu ispatlıyor.

 

 

Helikopterin düşürülmesine ilişkin Suriye tarafından henüz ajanslara ulaşan bir açıklama yapılmadı.


İsveç Postası

Suriye Helikopter MI 17 Türkiye Türk F-16 Helikopter Düşürüldü Bülent Arınç
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ