İSVEÇ POSTASI
Katalonya eski başbakanı Carles Puigdemont’un Almanya’da tutuklanarak cezaevine konulmasını protesto etmek amacıyla binlerce Katalonyalı başta Barcelona olmak üzere pek çok kentte eylem başlattı. Çeşitli haber ajanslarına göre eyleme müdahale eden polis pek çok kişinin yaralanmasına neden oldu.
Katalonya halkının bir bölümü parlamento tarafından alınan ‘bağımsızlık’ kararını destekleyerek geçen yılın sonlarında sokaklara dökülmüştü. Merkezi hükümetin sert önlemler alması ve kimi bakan ve milletvekillerini tutuklaması üzerine başbakan Carles Puigdemont dört arkadaşıyla Belçika’ya sığınmıştı. Belçika hükümeti İspanya’nın iade istemini yerine getirmemişti.

Katalonya sokaklarına dökülen göstericiler Avrupa Komisyonu Merkezi ve Alman Konsolosluğu çevresinde toplanarak “Siyasi tutuklulara özgürlük”, “Böyle bir Avrupa utanç verici” vb. Sloganlar attılar. İspanya haber ajansları gözaltına alınan kişiler olduğunu haberleştiriyorlar. Sokağa çıkan eylemcilerin 55 ya da 60 bin civarında olduğu söyleniyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre Alman Mahkeme 5 Katalan liderin tutuklu yargılanmasına hükmetmişti Bu kişiler arasında Katalonya’da yeni seçimlere aday olarak gösterilen Jordi Turull da bulunuyor.
Eski Başbakan Carles Puigdemont’un bugün yargıç karşısına çıkarılması bekleniyor..
