FRANSA ESKİ CUMHURBAŞKANI SARKOZY YOLSUZLUKTAN MAHKUM OLDU

Fransa'nın eski cumhurbaşkanlarından Nicolas Sarkozy, yolsuzluk davasının ardından bu sefer de yasa dışı seçim finansmanından hüküm giydi. Elektronik kelepçe takılı olarak bir yıl ev hapsi cezasına çarptırılan Sarkozy’nin avukatı temyize gideceklerini açıkladı.

FRANSA ESKİ CUMHURBAŞKANI SARKOZY YOLSUZLUKTAN  MAHKUM OLDU
FRANSA ESKİ CUMHURBAŞKANI SARKOZY YOLSUZLUKTAN  MAHKUM OLDU Admin
Bu içerik 576 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

Fransa'da 2007-2012 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Nicolas Sarkozy, yeniden adaylığını koyduğu 2012 seçimlerinde kampanya finansmanındaki usulsüzlükler nedeniyle hüküm giydi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, mahkeme, eski Cumhurbaşkanını tecilsiz bir yıl hapis cezasına mahkum etti. Ceza, elektronik kelepçe takılı olarak gözlem altında ev hapsi olarak uygulanacak. Sarkozy'nin avukatı kararı temyize götüreceklerini açıkladı.

Savcılık Sarkozy için bir yıl hapis cezası talep etmiş, cezanın altı ayının ertelenmesini istemişti. Fransa'da yasa dışı seçim kampanyası finansmanı suçuna azami bir yıl hapis ve 3.750 euro para cezası öngörülüyor.

Mayıs ve Haziran aylarında görülen davada savcılık, Sarkozy'yi adaylara kampanyalar için aktarılan kamu paralarını düşüncesizce kullanmak ve katlanan masraflar konusunda muhasebecilerinin uyarılarını dikkate almamakla suçlamıştı.

Sarkozy ise savunmasında suçlamaları "masal" diye nitelendirmiş, o dönemde "seçim kampanyalarının finansmanı konusundaki ince ayrıntılarla ilgilenemeyecek kadar yoğun ve meşgul olduğunu" söylemişti.

Dava, etkinliklerin gerçek maliyetini gizlemek için sahte fatura tazmin etme sistemi kuran halkla ilişkiler firmasının adıyla, Bygmalion skandalı olarak anılıyordu.

Sarkozy'nin 2012'deki seçim kampanyasında yasal limitin iki katı harcama yaptığı ortaya çıkmıştı. Amerikan usulü ihtişamlı miting ve etkinliklerle dikkat çeken kampanyada yasal limit olan 22,5 milyon euronun çok üstüne çıkılmış, kampanyanın toplam maliyeti 42,8 milyon euroyu bulmuştu.

66 yaşındaki politikacı, 2012 seçimlerinde sosyalist aday François Hollande karşısında varlık gösterememiş, ancak muhafazakar siyasetteki etkinliğini sürdürmüştü. 2016 yılında yeniden cumhurbaşkanlığına soyunan Sarkozy, partisi tarafından aday gösterilmeyi başaramamıştı.

Davada yargılanan ve aralarında Sarkozy'nin eski seçim kampanyası menajeri, Bygmalion şirketi yetkilileri ve Sarkozy'nin partisinden eski yetkililerin de bulunduğu diğer 13 sanık içinse karar henüz açıklanmadı.

Yolsuzluktan da hüküm olan Sarkozy, Mart ayında karara bağlanan bir başka davada da yolsuzluk ve yargı üzerinde nüfuz kurma girişiminde bulunma suçlamalarından hüküm giymiş, aldığı üç yıllık hapis cezasının iki yıllık bölümü tecil edilmişti.

Yargıç, Sarkozy'nin kalan bir yıllık cezayı elektronik kelepçe takması durumunda ev hapsinde geçirmesinin düşünülebileceğini belirtmiş, ancak Sarkozy kararı temyize taşımıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Yolsuzluk Mahkum Göz hapsi Elektronik Kelepçe Temyiz Deutsche Welle Türkçe
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ