CIA Türkiye uzmanı Barkey: ABD AKP'ye 'artık yeter' diyebilir

CIA'nın Türkiye uzmanlarından Henri Barkey, son siyasi krizle ilgili komplo iddialarının devam etmesi durumunda Ankara-Washington arasındaki ilişkilerde gergin dönemler yaşanabileceğini savunarak Washington’un bir noktada “artık yeter” diyebileceğini öne sürüyor.

CIA Türkiye uzmanı Barkey: ABD AKP'ye 'artık yeter' diyebilir
CIA Türkiye uzmanı Barkey: ABD AKP'ye 'artık yeter' diyebilir
Bu içerik 1247 kez okundu.

İSTANBUL- ABD’deki Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi ve CIA Türkiye uzmanı Henri Barkey, Türkiye’de yaşanan krizden “dış güçlerin” sorumlu tutulmasına devam edilmesi halinde Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin daha da gerginleşebileceği, Washington’un bir noktada “artık yeter” diyebileceği iddiasında bulundu.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Henri Barkey, hükümetin ve hükümete yakın kesimlerin, 17 Aralık’ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının ardından ortaya çıkan siyasi krizde, dış güçlerin, özellikle Amerika’nın ya da İsrail’in parmağı olduğu yönündeki açıklamalarına işaret etti. Barkey’ye göre, bunlar hiçbir şekilde kanıtlanamaz iddialar ve bu iddiaların devam etmesi durumunda kriz daha da büyüyebilir, Washington da bir noktada "artık yeter” diyebilir.

'Amerika'nın Türk hükümetine çok yardımı dokundu'
Henri Barkey, “Amerika, Türkiye’nin en büyük müttefiki ve Türk hükümetine çok yardımı dokundu. Bunun ardından hükümet, kendi yandaşlarını Amerika aleyhine döndürdü ve her türlü korkunç şeylerle suçladı. Bu söylediklerini destekleyemezler, çünkü hiçbir kanıta dayanmıyor” diye konuştu.

Yaşananların, ilişkilerin gerilemesine giden sürecin daha başlangıcı olduğunu söyleyen Barkey’e göre 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler, Türkiye siyasetinde çok önemli bir gösterge olacak. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oylarının yüzde 42 civarına düşmesinin, Türkiye’de daha aktif bir muhalefet oluşmasına neden olabileceği öngörüsünde bulunan Barkey, iktidar partisinin yerel seçimlerde kaybedebileceği az miktarda oyun bile, CHP ve MHP gibi muhalefet partilerini daha da cesaretlendireceğini dile getiriyor.

'Yabancılara, Yahudilere ve Batı'ya düşman'
Barkey, Türk demokrasisi için “iki adım ileri, iki adım geri” nitelemesini yaparken "özellikle askerlerin, siyasetten çektirilmesini Türkiye’nin başarı hanesine yazmakla birlikte askerler artık o kadar güçlü değil, ama artık Başbakan ve tek bir parti, gereğinden fazla güçlendi. Bir şekilde toplum içinde bir denge oluşturulması gerekiyor. Bunu da yapmanın tek yolu birbirine saldırmaktan değil, anayasal reformdan geçer” diyor.

Bu arada, Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Henri Barkey, hafta içinde Washington’daki Wilson Center adlı düşünce kuruluşunda katıldığı, Türkiye’deki siyasi krizle ilgili toplantıda, son dönemde Türk televizyonlarını ve gazetelerini çok sık izlediğini, kesintisiz bir şekilde “yabancı düşmanı, Yahudi düşmanı ve Batı düşmanı” yayınların yapıldığını ve bu konuların konuşulduğunu ileri sürdü.

Mini darbe iddiası 'süsleme'
“Erdoğan’a sadık olduğunuzu göstermenin yolu bir komplo teorisi olduğunu iddia etmekten geçiyor” görüşünü de öne süren Barkey, hükümet-yargı kavgasını “mini darbe var” sözleriyle yorumlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı eleştirdi, Babacan’ın gerçekte inanmadığı bir iddiayı “mini” ifadesiyle süsleyerek Başbakan’ın tepkisini çekmekten kaçındığını öne sürdü.(ANKA)

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ