RUSYA, BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ’NDEN İHRAÇ EDİLDİ

Rusya, perşembe günü Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nden ihraç edildi. Konsey 47 üye devletten oluşuyor ve oylama tüm Genel Kurulu kapsıyor.

RUSYA, BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ’NDEN İHRAÇ EDİLDİ
RUSYA, BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ’NDEN İHRAÇ EDİLDİ Admin
Bu içerik 416 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

Rusya'yı ihraç kararı, Rusya'nın sivil halka karşı ciddi suçlar işlemekle suçlandığı Ukrayna'dan gelen fotoğraf ve ifadelerin ardından geldi. Butça kentinden sokaklarda sivillerin öldürüldüğü görüntüleri, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba tarafından "kasıtlı bir katliam" olarak nitelendirildi. Perşembe günü, Amerikan televizyon kanalı CNN'in, bir insansız hava aracından çekilmiş, elleri başının üzerinde bir adamın ormandaki bir tankta bulunan Rus kuvvetleri tarafından vurularak öldürüldüğü film görüntülerini içeren yeni fotoğraflar yayınlandı.

BM’deki oylama perşembe öğleden sonra geç saatlerde yapıldı ve Rusya'yı ihraç için oy kullananların üçte ikisinin lehte oy kullanması gerekiyordu. 93 ülke Rusya'nın görevden alınması, 24 Rusya'nın kalması ve 58 ülke çekimser oy kullandı.

Konseyin tüzüğü, "Genel Kurulun, üyeliği sırasında sürekli olarak ciddi ve sistematik insan hakları ihlalleri işlemekten suçlu olduğunu düşündüğü Konsey üyesinin hak ve ayrıcalıklarını askıya alma hakkına sahip olduğunu" öngörür yönündeki maddeye dayandırıldı.

Ukrayna'nın BM üyesi, hayır oyu verirseniz, arkamdaki ekranda, öldürülen masumlardan akan kan kadar kırmızı bir kırmızı nokta görüneceğini ve hatırladığımız sürece sizi ve hepimizi lekeleyeceğini söyledi.

Büyükelçi Sergij Kyslytsva oylamadan önce yaptığı konuşmada. Rusya Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, oylamayı ABD'nin dünya çapında insan hakları üzerindeki gücünü koruma girişimi olarak nitelendirerek bir gösteri olarak nitelendirdi.

Churkin, ”Konu insan haklarının korunması olduğunda Rusya'nın her zaman yapıcı bir diyalog yürütme önceliğine sahip olduğunu” söyleyerek, "sahte fotoğrafları ve tanıklıkları" da suçladı.

İki ülkenin açılış konuşmalarından bir saat sonra Rusya, Konsey'den çıkarıldı. Ülkelerin bu şekilde dışlanması çok alışılmadık bir durum. 2011 yılında, oybirliğiyle bir Genel Kurul, Libya'yı Konsey'den çıkarmak için oy kullandı.

BM İnsan Hakları Konseyi, 2006 gibi geç bir tarihte kuruldu. Konsey, Rusya, Libya, Çin, Küba ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra baskıcı devletler olarak tanımlanan bir dizi ülkeyi insan hakları konusuna dahil ettiği için eleştirildi.

Birleşmiş Milletler BM İnsan Hakları Konseyi Rusya ihraç Ukrayna
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ