TÜRKİYE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ SIRALAMASINDA EN ARKALARDA YER ALIYOR

2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ne göre dünya genelinde hukuk devletine bağlılık geriliyor. Bu yıl 140 ülke arasında 116’ncı sırada yer alan Türkiye, kendi bölgesinde sonuncu oldu.

TÜRKİYE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ SIRALAMASINDA EN ARKALARDA YER ALIYOR
TÜRKİYE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ SIRALAMASINDA EN ARKALARDA YER ALIYOR Admin
Bu içerik 441 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

Dünya Adalet Projesi (WJP), tarafından her yıl yapılan anket çalışmasına göre, 2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi'ni yayımladı. Ülkelerin hukukun üstünlüğüne bağlılıklarının ölçüldüğü raporda Türkiye, 140 ülke arasında 116'ncı, kendi bölgesinde ise en son sırada yer aldı.

Bugün açıklanan raporda, dünya genelinde hukukun üstünlüğünün tehlikede olduğuna, şiddet, yolsuzluk ve cezasızlığın küresel çapta milyonlarca insanı etkilediğine vurgu yapıldı.

Dünyada giderek artan sayıda hükümetin otoriter eğilimler benimsediğine işaret edilen raporda, şu tespit aktarıldı: "Hesap verilebilirliği, yasaların adil bir şekilde uygulanması ve insan haklarının koruması için gereken kurumsal mekanizmalar zayıflıyor."

Son bir yılda ülkelerin yüzde 61'inde hukukun üstünlüğüne bağlılığın azaldığını gözler önüne seren raporda, "Dünya genelinde hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi ve gücün keyfi kullanımının önlenmesi için yapılması gereken daha çok iş var" ifadelerine yer verildi.

Açıklanan rapora göre hukukun üstünlüğüne en çok uyan ülke Danimarka. Bu ülkeyi Norveç, Finlandiya, İsveç, Hollanda ve Almanya izliyor. ABD 26'ncı sırada yer bulurken, listenin sonunda, Afganistan ve Kamboçya'dan sonra, Venezuela yer aldı.

140 ülkenin hukukun üstünlüğüne uyumunu yansıtan endekse göre Türkiye bu yıl 116'ncı sırada yer aldı.

Dünya Adalet Projesi WJP Hukukun üstünlüğü Türkiye Rapor
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ