30 AĞUSTOS UTKUSU’NUN 101. YILI KUTLU OLSUN

Osmanlı İmparatorluğu’nu yönetenlerin sanat, bilim ve teknikte ortaya çıkan gelişmeleri ’öküzün trene baktığı’ gibi izleyenler aynı zamanda sanayi devrimi’ni de ıskalamışlardı. Bütün bunların yanı sıra Osmanlı topraklarını kapitülasyonlarla emperyalistlerin ellerine teslim edenlerin sonu kaçınılmazdı. Nitekim öyle de oldu. I.Dünya Savaşı’yla Osmanlı tarumar oldu. Sahneye şarışın yiğit, vatanını canından çok seven Mustafa Kemal Paşa çıktı. 30 Ağustos Utkusu’nun 101. Yılı Kutlu Olsun.

30 AĞUSTOS UTKUSU’NUN 101. YILI KUTLU OLSUN
30 AĞUSTOS UTKUSU’NUN 101. YILI KUTLU OLSUN Admin
Bu içerik 495 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

Mustafa Kemal Paşa’nın 1919’da Samsun’a çıkmasıyla başlayan vatan savunması 26 Ağustos’tan son darbe felsefesiyle 9 Eylül’de amacına ulaşarak bir mucize gerçekleştirilmiştir. 30 Ağustos Zafer Bayramı; Türk Ulusunu emperyalist çizmelerden kurtaran şanlı zaferlerindendir.

Mustafa Kemal Paşa, Sakarya Savaşı’ndan sonra neden saldırıya geçmiyoruz diye mecliste kendisini eleştirenlere karşı zaman uygun değil diyerek rahatlatmaya çalışırken diğer yandan hazırlıklarına başlamıştı. O’na göre; “Düşmana saldırmak için verilen kesin kararı uygulamadan önce üç unsurun -milletin desteği, Meclis’in kararlılığı, ordunun hazırlığı- yeterli düzeyde hazırlığının tamamlanması zorunludur.” İşte, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın bu dehası, öngörüsü kesin utkuyu getirecektir.

Mustafa Kemal Paşa: ”Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır, o satıh da bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça, terk olunamaz” diyerek vatanı kurtarmış ve Cumhuriyeti kurarak bu güzel vatanı Türklüğe ve Türk gençlerine armağan etmiştir.

                                           Cepheye cephane taşıyan vefakar ve cefakar kadınlarımız

1919’da Erzurum ve Sivas Kongreleri, 1920’de Büyük Millet Meclisi’nin açılması ve bir yandan emperyalist güçlerle savaşırken diğer yandan iç isyanlar, ayaklanmalar ve padişah Vahidettin’in Hilafet Ordusu’na karşı verilen mücadele tarihimizin acıklı sayfalarını oluşturur. Tahtını korumak uğruna emperyalistlerle işbirliği yapan Vahidettin’in yanı sıra gazeteci Ali Kemal’lar, Şeyhülislam ve İskilipli Arif hoca gibi dinci yobazlara karşı da sıkı mücadele verilmiştir.

Mustafa Kemal Paşa her yokluğa ve yoksulluğa karşın yılmamış, umudunu yitirmemiş, izlediği akıllı siyasetiyle her şeyin üstesinden gelmesini bilmiştir. Bu nedenle tarihin yazdığı ender liderlerden birisidir.

Bu Büyük Utku: İnönü’de, Sakarya’da, Afyon’da, Dumlupınar’da, Aydın’da, Antep’te ve Maraş’ta vurulup düşen ve toprağın altındaki ulu köklerimiz olan ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFAA-İ HUKUK şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere armağanıdır! Işıklar içinde uyusunlar…

30 AĞUSTOS 1922 UTKUSU 101. YILI KUTLU OLSUN...

30 Ağustos 1922 30 Ağustos Utkusu Mustafa Kemal Paşa Büyük Taarruz Osmanlı Devleti Emperyalizm Yunanistan Padişah Vahidettin
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
BUGÜN 5 ARALIK TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASININ 90. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
BUGÜN 5 ARALIK TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASININ 90. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
ULU ÖNDER GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ
ULU ÖNDER GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ