İSVEÇ POSTASI
Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF) her iki yılda bir dünya çapında binlerce hayvan popülasyonunun gelişimini inceleyen “Yaşayan Gezegen” raporunu yayınlıyor. WWF, "Sadece 50 yılda (1970'ten 2020'ye kadar) hayvan popülasyonlarında ortalama yüzde 73'lük feci bir düşüş yaşandı" diye yazıyor.
WWF Dünya Doğa Fonu Genel Sekreteri Karoline Andaur, bunun "dünyadaki hayata ciddi bir tehdit" oluşturduğunu söylüyor. Bu düşüş tatlı suda yaşayan türler arasında en fazla olduğunu gösteriyor. Tatlı suda ortalama yüzde 85 oranında bir azalma söz konusu. Karadaki hayvan türleri yüzde 69, denizlerdeki türler ise yüzde 56 azaldığı rapor ediliyor.
Önemli düşüş yaşayan hayvan türleri arasında kaplumbağa, yunus, somon, fil ve penguen yer alıyor. Karoline Andaur, çok geç olmadan doğanın kaybını durdurmak istiyorsak büyük bir çaba harcamamız gerektiğini söyleyerek, "Doğanın dayanabileceği tehlikeli seviyelere" yaklaştığımızı belirtiyor.
Andaur'a göre doğal krizin durdurulması için milyarlarca dolarlık yatırıma ihtiyaç var. Andaur, “Eğer kendisine şans verilirse doğa hızla iyileşebilir” diyor.
Bu düşüş en çok yaban hayatı popülasyonlarının ortalama yüzde 95 oranında azaldığı Latin Amerika ve Karayipler'de görülüyor. Avrupa'daki hayvan nüfusu 50 yılda yüzde 35 azaldı.