İSVEÇ POSTASI
Almanya Federal Kriminal Polisi'nin (BKA) istatistiklerine göre, Almanya'daki İslamcı teröristlerin sayısı son yıllarda bir miktar azaldı. Bugün güvenlik tehdidi oluşturan 500 civarında radikalleşmiş İslamcı olduğu tahmin ediliyor.
Almanya’daki radikal İslamcıların bir heterojen bir grup özelliğine sahip olmadığı biliniyor. Frankfurt'taki Leibnitz Barış ve Çatışma Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışan ve esas olarak çevrimiçi ortamda radikalleşme ve aşırılık konusunda uzmanlaşan Lars Wiegold, bunların yaklaşık 500 kişi kadar olduğunu ve hangi akımlara ait olduklarının belirsiz olduğunu söylüyor.
Eylem planlamaları nedeniyle yargılanan iki kişinin, terör planlarını en az birinin katıldığı IŞİD Horasan terör hareketiyle birlikte geliştirdiği söyleniyor. Grubun Almanya'da ne kadar büyük olduğunu söylemek zor ama bu yılın başlarında Solingen ve Mannheim'da gerçekleşen ölümcül bıçaklı saldırılarda ortaya çıkan saldırganlar IŞİD Horasan'ın propaganda materyallerine erişim sağlamıştı. Almanya'da varlıkları var ve son yıllarda cihatçı çevrelerde büyük nüfuz kazandılar.
IŞİD'in Suriye ve Irak'ta büyük olduğu ve merkezinin orada olduğu zamanlardaki gibi güçlü değil ama, pasifize görünümünde bulunuyorlar. Günümüzde saldırganlar, kişisel temaslardan çok propaganda materyallerinden etkileniyor.
Radikalleşme normalde çevrimdışı temaslar olmadan gerçekleşmese de, sosyal medya bir katalizör görevi görüyor. Hizb-ut Tahrir ve Müslüman Kardeşler'e yakın olan Muslim Interaktiv, sosyal medyada onbinlerce takipçisi bulunan çığır açıcı bir kuruluştur. Grup, geçen yılın şubat ayında İsveç'teki Kuran yakma olayına tepki olarak büyük bir gösteri düzenledi.
İslamcı çevreler, İslamofobinin bir geçmişinin ve İslam'a zarar vermeye yönelik sistematik girişimlerin olduğu yönündeydi. Bir dereceye kadar İsveç'e yönelikti ama İsveç, Batı'nın İslam'ı nasıl şeytanlaştırdığının bir sembolü olarak durmak zorundaydı. Lars Wiegold, bazı ifadeleri şiddet içerikli olsa da asla şiddete davet etmediğini belirtiyor.
Geçen yıl Almanya'da iki adam, İsveç'teki bir kiliseye karşı terör eylemi düzenlemeyi planladıkları gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. Şimdi iki kişi İsveç Meclisi'ne yönelik terör saldırıları düzenleme planları nedeniyle yargılanıyor. Ancak Lars Wiegold, Alman İslamcılardan İsveç'e yönelik genel bir tehdit görmüyor.
Almanya'da cinayet planlayanların bunu yapması muhtemeldir. Cihatçı eylemler büyük ölçüde çevrenize ne kadar aşina olduğunuz ve ne tür temaslara sahip olduğunuzla ilgilidir. Eğer silah alabiliyorsanız, insanları nerede incitebileceğinizi bilecek kadar bölgeyi iyi tanıyorsunuz demektir.