AVUSTURYA PARLAMENTOSU TÜRBAN YASAĞINI OYLUYOR

Avusturya’da başörtüsü oylaması tartışma yarattı: 14 yaş altına tam yasak geliyor. Avusturya’da 14 yaş altı kız öğrenciler için getirilen başörtüsü (türban) yasağı Meclis’te oylanıyor. Hükümet düzenlemeyi “kızları baskıdan koruma” gerekçesiyle savunurken, bazı hak örgütleri kararı eleştirdi.

AVUSTURYA PARLAMENTOSU TÜRBAN YASAĞINI OYLUYOR
AVUSTURYA PARLAMENTOSU TÜRBAN YASAĞINI OYLUYOR Admin
Bu içerik 341 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

Avusturya Parlamentosu’nun, bugün 14 yaşın altındaki kız öğrencilerin okullarda başörtüsü takmasını yasaklayan tartışmalı yasa tasarısını oylaması bekleniyor. 

Muhafazakâr hükümet, yükselen göçmen karşıtı söylemler ve politik baskı altında bu adımı “kızları baskıdan korumak” gerekçesiyle savunuyor.

Avusturya 2019’da ilkokullarda başörtüsünü yasaklamış, ancak Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi “ayrımcı” bulduğu gerekçesiyle iptal etmişti.

Hükümet bu kez hazırlanan tasarının “anayasal dayanağa sahip olduğunu” savunuyor.

Tasarının kabul edilmesi halinde, 14 yaşından küçük tüm kız öğrenciler, “İslami geleneklere uygun biçimde başı örten” başörtülerini okulda kullanamayacak. 

Yasa, burka dahil olmak üzere “İslami örtünmenin tüm biçimlerini” kapsıyor. Uygulama yeni eğitim öğretim yılı olan eylülde yürürlüğe girecek.

Şubat ayından itibaren bilgilendirme dönemi başlatılacak; öğretmenler, öğrenciler ve veliler kurallardan haberdar edilecek. Ardından tekrar eden ihlallerde ailelere 150 ile 800 euro arasında para cezası uygulanacak.

12 BİN KIZ ÖĞRENCİ ETKİLENEBİLİR

Hükümet, yasa kapsamında yaklaşık 12 bin kız çocuğunun etkileneceğini öngörüyor. Bu veri, 2019’da gerçekleştirilen ve 14 yaş altı 3 bin çocuğun başörtüsü taktığını ortaya koyan araştırmaya dayanıyor.

Tasarıya bazı sivil toplum kuruluşları karşı çıktı. Amnesty International Avusturya, düzenlemenin “Müslüman kız çocuklarına yönelik açık bir ayrımcılık” olduğunu belirterek bunun “anti-Müslüman ırkçılığın ifadesi” olduğunu iddia etti.

Ülkenin tanınmış Müslüman çatı kuruluşu IGGOe ise, tasarının “toplumsal uyumu zedeleyeceğini” vurguladı ve “çocukları güçlendirmek yerine damgaladığını” öne sürdü.

AŞIRI SAĞ DAHA SERT YASAK İSTİYOR

Geçen yıl seçimlerden birinci çıkmasına rağmen hükümet kuramayan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ), mevcut tasarının yetersiz olduğunu savunuyor.

Parti, yasağın tüm öğrencilere, öğretmenlere ve okul personeline genişletilmesini istiyor.

Fransa’da da 2004’ten bu yana öğrencilerin “dini aidiyeti açıkça gösteren kıyafet ve semboller” taşıması yasak. Bu uygulama, laiklik ilkesine dayandırılıyor ve başörtüsü, türban ile Yahudi kipasını da kapsıyor.

Kaynak: Cumhuriyet

#Avusturya #Avusturya parlamentosu #Türban yasağı #oylamak
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
ATATÜRK: “ÖĞRETMENLER YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR”
ATATÜRK: “ÖĞRETMENLER YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR”
BUGÜN 5 ARALIK TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASININ 90. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
BUGÜN 5 ARALIK TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASININ 90. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN