İsveçli büyük işletmelerin vergi kaçırma yolları

İsveçli ve başka uluslara ait yüzlerce büyük işletme Luksemburg üzerinden vergi kaçırma yöntemlerini bulmuş durumdalar. Luksemburg’u kullanarak vergilerini asgariye indiriyorlar.

İsveçli büyük işletmelerin vergi  kaçırma yolları
İsveçli büyük işletmelerin vergi  kaçırma yolları
Bu içerik 1770 kez okundu.

Uluslararası Gazeteciler Ağı Kurumu (ICIJ) araştırmacı gazeteciliğe bir yenisini ekleyerek, çok önemli gizli dokümanlara ulaştı. TT, İsveç Radyosu  Ekot ve Svt haberler bölümleri’nin elde ettiği gizli belgeleri yayınladılar.


İsveç’ten büyük mobilya Mağazası IKEA, Tele 2, SEB gibi büyük şirketler yer alırken ayrıca dünyaca tanınan Pepsi, Apple, Heinz, Volkswagen, Fed Ex, Glaxo Smith Kline şirketler de bulunuyor.


Bu yöndeki bilgiler muhasebeciler ve danışma bürolarından PWC’den  dışarıya sızan 28 bin dokümentten oluşuyor. Ayrıca Uluslararası Gazeteciler Ağı Kurumu  göre 548 tane 2002 ile 2010 yılları arasında öyle gizli vergi kararları var ki, şirketlere çok büyük vergi kolaylıkları sağlanmış.


Şirketlerin Luksemburg’da iş yapmaları gerekmiyor. Orada “büro” adı altında bir adres göstermeleri yetiyor. Luksemburglu yetkililer vergi kolaylıklarını inkar ediyorlar ve “Luksemburg ‘un vergi düzeni rekabete dayalıdır. Dolaysıyla ortada eşit ya da etik olmayan bir durum söz konusu değildir” görüşünü savunuyorlar.


Danimarkalı AB milletvekili Jeppe Kofod (sosyaldemokrat) göre, AB komisyonu yeni başkanı Luksemburglu Jean – Claude Juncker’ın bu konuda daha önce bilgisi olduğu ve bu ispat edilirse görevini bırakması gerekir diyor. Milletvekiline göre Luksemburg, Danimarkalı ve diğer AB ülkesi şirketlerine vergiler konusunda haksız indirimler sağlıyor. Bu konuda Jean – Claude Juncker’dan yanıt bekliyor. Koford, “Biz Juncker tarafından verilecek açık ve anlaşılır garantilere ihtiyacımız var. Kendisinin kanunsuzlukların içerisi düşüp düşmediğini bilmiyoruz. AB Komisyonu Başkanı olarak uygunsuz şeylerin dağıtımını yapması doğru olmaz” açıklamasını yapıyor.


Bakalım, bu skandal nasıl sonuçlanacak. Çünkü bu olaya 26 ülkeden 80 gazeteci bir ortak ağ çerçevesinde çalışmalar yapıyor.


İsveç Postası

uluslararası gazeteciler ağı kurumu icij ikea tele 2 seb pepsi apple volkswagen
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ