STOCKHOLM İDARE MAHKEMESİ KURAN-I KERİM YAKILMASINI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Stockholm İdare Mahkemesi şubat ayında Stockholm'da polisin Türkiye ve Irak büyükelçilikleri yakınında Kuran yakma olaylarını durdurması yanlıştı kanısına vararak, toplantı ve gösteri özgürlüğü anayasal haktır yönünde karar açıkladı.

STOCKHOLM İDARE MAHKEMESİ KURAN-I KERİM YAKILMASINI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLARAK DEĞERLENDİRDİ
STOCKHOLM İDARE MAHKEMESİ KURAN-I KERİM YAKILMASINI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLARAK DEĞERLENDİRDİ Admin
Bu içerik 520 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

İsveç’te uzun bir zamandır gündemde olan aşırı sağcı Rasmus Paludan’ın Kuran yakma olayları ve bu durumlarda Müslümanların verdiği aşırı tepkiler İdare Mahkemesine taşındı. Paludan, eyleminin gösteri ve ifade özgürlüğü olduğunu her fırsatta savunuyordu.

Paludan’ın bu yöndeki ısrarı İsveç’in dışarıya açılan ve uluslararası ilişkilerine zarar veren bir yönünüde vardı. İsveç, NATO’ya girmek istiyordu.  NATO içerisinde Müslüman kimliği ön planda olan Türkiye, buna son verilmesini ve yasaklanmasını istiyordu.

İsveç hükümeti kısmen İsveç'in NATO üyesi olma girişimini etkileyebileceği için, kısmen de daha önceki Kuran yakma olaylarının Müslüman ülkelerde İsveç'e karşı tehditlere ve protestolara yol açması nedeniyle bu sorunu İsveç’in zararına görüyordu. Nitekim, Paludan’a birkaç yerde Kuran yakma izni verilmedi. Bu durum aynı zamanda ifade özgürlüğü tartışmasını da en üst düzeye çıkardı.

NATO ülkelerinin dışişleri bakanlarının Finlandiya'nın savunma ittifakına girişini duyurmak ve İsveç'in NATO dışı kalmaya devam etmesinin doğru olmadığını görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldikleri gün, Kuran'ın yakılmasıyla ilgili hassas karar Stockholm İdare Mahkemesi’nden geldi

Stockholm İdare Mahkemesi, toplantı ve gösteri özgürlüğünün anayasal haklar olduğunu yönünde karar açıkladı.

Mahkeme heyetinden yargıç Eva-Lotta Hedin, ”Halka açık bir toplantıya izin vermemek için mevcut fırsatlar çok sınırlıdır. İdare mahkemesi, Emniyet Müdürlüğü'nün izinleri reddetme kararına dayanak teşkil eden ve sunulan tehdidin yeterince somut ve söz konusu toplantıyla bağlantılı olmadığı kanaatindedir. Polis teşkilatının bu nedenle kararları için yeterli desteği görmediğimizi belirtmek isterim” yorumunu yaptı

Mahkemenin bu kararı, NATO karargahında soğuk bir duş yaratacağı ama sıcak tartışmaların konusu da olacağa benziyor. Savcıların Kuran yakmanın bir etnik gruba karşı kışkırtma olmadığına karar vermesinden sadece bir hafta sonra geldi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce İsveç'i uyarmış ve Kuran yakmalarına izin verildiği sürece Türkiye'den bir adım atılmayacağını söylemişti. Geçen gün Macaristan, Kuran'ın yakılmasına izin verilmesine örtülü ırkçılık denildiği İsveç'e yönelik eleştirel görüşlerle basında günün konusuydu.

Bugün idare mahkemesinde verilen kararlar İsveç için devam eden süreci kolaylaştıracak gibi görünmüyor, ancak Dışişleri Bakanı Tobias Billström Expressen gazetesine verdiği bir röportajda temyiz beklediğini belirtiyor.

Stockholm İdare Mahkemesi Kuran yakma ifade özgürlüğü karar Rasmus Paludan
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ