İSVEÇ POSTASI
Sözcü gazetesinin haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı 2017/2018 ders yılında yeni ders çizelgesini yayınladı. Bu habere göre yabancı dil, felsefe, biyoloji gibi önemli derslerde saatler düşürülürken Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin 1 saat artırıldığı dikkat çekiyor. Buna göre, 2017-218 eğitim-öğretim yılında Anadolu ve Fen Liseleri’nde daha önce haftada bir saat olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, haftada iki saate çıkarıldı.
Bununla birlikte, 9 ve 10’uncu sınıflarda 3’er saat olan Biyoloji dersi ise 2’şer saate indirildi. 11’inci sınıfta 2 saat olan Felsefe dersi ise hem 10 hem de 11’inci sınıflarda haftada 2 saat olarak okutulacak. Her sınıf için haftada bir saat olan Görsel Sanatlar ve Müzik dersi de 1 saatten 2 saate çıkarıldı.
Anadolu Liseleri’nde 9’uncu sınıfta 6 saat olan Yabancı Dil dersi ise yeni dönemde 4 saate, Fen Liseleri’nde haftalık 7 saat olan Yabancı Dil dersi 4 saate indirildi. Tarih dersi İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Liseleri hariç olmak üzere diğer liselerin 11.sınıflarında 2 saat okutulacak.
Eğitim alanında çalışan uzmanlar bu ders saati değişikliklerini anlamanın olanaklı olmadığını savundular. Fakat çağın gerisinde ülkeyi yönetmeye çalışanların bunu eğitime yansıtmaları hiç mi şaşırtıcı olmamalıdır. Türk öğrencilerin son yıllarda uluslararası yarışmalarda nal toplamaları bu çağdışı kafanın ürünüdür. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerdeki başarısızlığın nedenlerini araştırmak yerine değişik bir yöntem izlemesi eğitime indirilmiş en büyük darbedir.
Müfredat değişikliklerinin gelecek eğitim öğretim yılında 9.sınıflarda yürürlüğe konulacak olması nedeniyle haftalık çizelgelerde bu değişikliklere paralel düzenlemeler yapıldığı anlaşılıyor” diyen Eğitim Uzmanı Alaaddin Dinçer, bunu anlamanın mümkün olduğunu ancak biyoloji dersini 3 saatten 2 saate düşürmeyi anlamanın mümkün olmadığını vurguladı.
Dinçer, “Ayrıca din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin 1 saatten 2 saate çıkarılmasının zamanın ruhuna, toplumun bir bölümünün genel hassasiyetlerine ve taleplerine uygun bir değişiklik olduğu değerlendirmeleri yapılabilir. Şaşırmadığımızı ifade etmeliyim. Ancak toplumun tamamının bu yönde taleplerinin olmadığı hepimizin malumu. Bu dersin zorunlu olmaktan çıkarılmasını isteyen toplum kesimleri için liselerde din dersinin 2 saate çıkarılmış olmasını kendilerine yapılmış bir ötekileştirme tutumu olarak görebilirler” diye konuştu.