İSVEÇ POSTASI
Azerbaycan İsveç Büyükelçisi Zaur Ahmadov düzenlediği Gencevi’yi anma akşamında onun yaşamını ve yapıtlarını tanıtan kısa bir konuşma yaptı. Ayrıca Saadet Karimi de bir konuşma yaptı. Konuşmaların akabinde halk sanatçılarından Masum İbrahimov ve ekibi bir konser verdi.
Nizami Gencevi bugün Azerbaycan’a ait olan Gence kentinde 1141 yılında doğdu ve aynı kentte 1209 yılında 68 yaşında yaşama gözlerini yumdu. Aynı kente adına bir türbe yapılarak oraya defnedildi. Genvevi yaşadığı yıllarda oturduğu kent farsça konuşuyordu. Bu nedenle kimi edebiyet tarihçileri onu İranli şair ve düşünür olarak değerlendirdiler.
Saadet Karimi
Birleşmiş Milletlere bağlı Unesco doğumunun 850 yıllında 1991’de Nizami Gencevi yılı ilan etmiş ve çeşitli etkinliklerle bir yıl boyunca anılmıştır.
Sanatçılar ayakta alkışlandı
Yazdığı eserler arasında ”Sırlar Hazinesi”,1176 yılında Erzincan'daki Mengüçlü Beyliği'nden Behramşah bin Davud'a armağan edilmiştir.
Ayrıca, ”Yedi Güzel”, Sasani Hanedanı'nın V. Behram ve eşlerini anlatan şiir. Bunların yanı sıra ”Leyla ile Mecnun”, ”Hüsrev ile Şirin”, ve ”İskendername” adlı eserleri anılabilir.
Saadet Karimi sanatçılara çiçek verdi
Nizami Gencevi yaşadığı dönemde hem şair hem de filozof olarak tanınmıştır. Küçük yaşta anne ve babasını kaybetmiş ve dayısı Hacı (Hace) Ömer tarafından yetiştirilmiştir. Türkçe dışında, Farsça, Arapça ve Pehlevice dillerini öğrenmiştir.
Nizami Gencevi üzerine Türkiye’de de çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bugünde Nizami Gencevi’nin etnik kimliği edebiyat tarihçileri arasında tartışmalıdır ama kendisi bir şiirinde:
Peder mer peder mera Tork bud,
Der niru her yek yeki gord bud,
Türkçesi
Benim atalarım ve dedelerim hepsi Türktü,
Her biri güçte sanki birer kurttu.
Nizami dünyada ilk beş büyük şairler arasındadır. Bunu yazdığı ”Penç Genç” adlı hamsesiyle elde etmiş ve kendisine büyük ün kazandırmıştır.
Not: Yanlışlıkla isimleri karıştırmışız. İrade Söderberg yerine Saadet Karimi olacaktı. Düzeltir, özür dileriz.