AVRUPA’NIN İLK YERLEŞİMCİLERİ KİMLERDİR?

İnsan DNA’sı bize Avrupa'nın ilk yerleşimcileri hakkında önemli ip uçları veriyor. Yaklaşık 45.000 yıl önce, ilk yerleşimci dalgası Afrika'dan göç etti ve Orta Doğu üzerinden Avrupa'ya ulaştı. DNA, onların koyu tenli ve açık renkli gözlere sahip olduklarını gösteriyor.

AVRUPA’NIN İLK YERLEŞİMCİLERİ KİMLERDİR?
AVRUPA’NIN İLK YERLEŞİMCİLERİ KİMLERDİR? Admin
Bu içerik 407 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

İnsanların ataları hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatlarımız gelişen teknolojilerin ışığında her gün daha iyi sonuçlar veriyor. Teknolojik ilerlemeler sayesinde, arkeologlarla birlikte çalışan bilim insanları, kalıntıları her zamankinden daha doğru bir şekilde tarihleyebiliyor. "Paleogenetik", onlarca bin yıl önce yaşamış insanların tüm genomunun dizisini incelemeyi olanaklı kılıyor.

Sonuç olarak, yeni bir bilgi patlaması ortaya çıktı; bu, yeni keşifler sözcüğün tam anlamıyla ortaya çıktıkça geçmişe dair anlayışımızın büyük ölçüde değişeceği anlamına geliyor. Paleogenetik, antik dişleri ve kemikleri analiz ederek tüm insanlık mirasının DNA dizilimini incelemeyi olanaklı hale getirdiler.

Örneğin Avrupalıların dünyanın diğer yerlerinden gelen üç farklı göçün torunları olduğunu biliyor muydunuz: Afrika, Orta Doğu (Türkiye) ve bozkırlar (Güney Rusya/Doğu Ukrayna)? İlk üç yerleşimci grubunun sonuncusu, yaklaşık 5000 yıl önce, Stonehenge'in inşa edildiği dönemde Rus bozkırlarından geldi.

Bu yeni gelenler avcı ve toplayıcı olarak yaşıyorlardı. Geziciydiler ve küçük gruplar halinde seyahat ediyorlardı. Karadeniz'den Doğu ve Orta Avrupa'ya doğru özellikle Tuna Nehri boyunca nehir kıyılarına yerleştiler.

Ataları binlerce yıl önce Afrika'dan Avrupa'ya göç eden Neandertaller, sert soğuk koşullarına çoktan uyum sağlamışlardı. DNA, Afrikalı yerleşimcilerin (Homo sapiens) ilk dalgasının Neandertallerle karıştığını ve 5.000 yıl içinde ortadan kaybolduğunu gösteriyor.

Avrupa, kıtanın büyük bölümünü kaplayan kilometrelerce kalınlıktaki buz tabakalarıyla Buzul Çağı'nın ortasındaydı. İlk modern insanlar, soğuğa adapte oldukları buzsuz güney Avrupa'da yaşadılar. Bu yerleşimciler mamut, ren geyiği, at ve yaban öküzü (bugünkü sığırların ataları) gibi büyük memelileri yemiş olmalılar.

Dışarıdaki zorlu koşullardan korunmak için sığındıkları mağaralarda, arkalarında, kuzey İspanya'daki Altamira Mağarası'nda olduğu gibi, avlarının muhteşem resimlerini ve gravürlerini bıraktılar.

Yaklaşık 14.500 yıl önce Avrupa'da havalar ısınmaya başladı. Koşullar değişmeye başladıkça insanlar geri çekilen buzulları takip ederek kuzeye yöneldiler. Konya Ovası günümüz Türkiye'sinde verimli bir arazi alanıdır. Çiftçilik var olduğundan beri insanlar burada çiftçilik yapıyorlar (Çatalhöyük).

Bugün bu grupların Avrupa DNA'sındaki genetik etkisi bölgesel farklılıklara bağlı olarak farklıklar mevcuttur. Genel olarak, genetik miras kabaca eşit oranda Yamnaya ve Anadolu çiftçilerinden oluşacak, çok daha küçük bir oranda ise Afrikalı avcı ve toplayıcılar olacaktır.

Kaynak: Derleme

İlk insan yerleşimci Avrupa DNA Paleogenetik Arkeolog Ortadoğu Türkiye Güney Rusya Doğu Ukrayna Neandertaller Anadolu
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ