STOCKHOLM DÜNYA SU HAFTASI DEVAM EDİYOR

Her yıl İsveç'in başkenti Stockholm'da düzelenen ‘Stockholm Dünya Su haftası’nın bu yıl ki ana teması "Su ve Enerji" olarak belirlendi.

STOCKHOLM DÜNYA SU HAFTASI DEVAM EDİYOR
STOCKHOLM DÜNYA SU HAFTASI DEVAM EDİYOR
Bu içerik 3479 kez okundu.

31 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında su haftası etkinliği dünyanın çeşitli yerlerinden 3000'ne yakın uzman ve uygulayıcı için karar alıcı fikir alışverişinde bulunmaları, yeni çözümler geliştirmeleri için zemin sunuyor.

 

Etkinliğin büyük isimlerinden Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Altınbilek'ten su haftası hakkında bilgi alıyoruz. Altınbilek, "Benim ihtisas konularım su kaynakları, bu konu ile ilgili araştırmalarım var.Hem ABD'de hem de Suudi Arabistan'da çalıştım. Türkiye'de 1996 - 2001 seneleri arasında DSİ'de Genel Müdürlük yaptım. Şimdi de Stockholm Dünya Su Haftası danışma kurulu üyesiyim. 2015 yılına kadar Dünya Su Konseyi başkan yardımcısıyım. Dünya Su Haftası 24 senedir sürüyor. Gelecek yıl 25. yılı Stockholm Dünya Su Haftası Avrupa’nın su konusunda en büyük etkinliğidir. Aynı zamanda İsveç hükümeti'nin gayretleriyle bu olay artık kıtalararası haline gelmiştir. Çok sayıda Afrika’dan, Güney Amerika ve Asya'dan uzmanlar bu haftaya ilgi gösterip katılıyorlar. İsveç bilhassa Afrikalılara destek sağlıyor. Bu hafta içinde su sorunlarının konuşmaları yapılıyor. Bildiğiniz gibi her yıl bir ana tema seçiliyor. Ben 2002 yılından beri bu haftaya katılıyorum. Gelecek yıl da ana tema "Su ve Kalkınma"olarak ele alınacak. Bu yıl ki ana tema "Su ve Enerji" konusu, su iki şeyi kapsıyor. Sudan nasıl enerji üretebilirim. Diğeri de suyu bir yerden bir yer götürmek için enerjiye ihtiyacımız var. Yani "Su için enerji, Enerji için Su" gerekli. Bu Toplantılarda onları görüşüyoruz" ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE, STOCKHOLM DÜNYA GENÇLER SU ÖDÜLÜNDE FAVORİLER ARASINDA

 

İzmir Özel Rota Koleji öğrencilerinden Helin Vardar ve Sude Acı ile projeleri üzerine kısaca konuştuk, "Bizim projemiz fabrikalardan atık sulardan kromları ayrıştırıyor. Biz pahalı sistemleri, daha ucuz krom tutabilen bir sistem geliştirdik. Nano sisteminden faydalanlandık. Yaptığımız sisteme boya kullandık” dediler.


Bugün jüri üyeleri en uzun müddet Türkiye Standı önünde kalıp gençlerimizden bilgi aldılar. Yarın Stockholm'un en lüks otellerinden olan Grand Hotel'de yapılacak gala ile 15 bin dolarlık birincilik Ödülü İsveç Velihat Prensesi Victoria tarafından kazanan proje sahiplerine düzenlenen bir törenle sunulacak.


İsveç Postası


Dünya Su Konseyi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Altınbilek


Stockholm Su Haftası'nın proje bölümüne katılan İzmir Özel Rota Koleji öğrencileri
 

stockholm dünya su haftası doğan altınbilek su ve enerji
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ