HÜCRE ÖRNEĞİ KONTROL MUAYENESİNİ KAÇIRAN KADINLARDA RAHİMAĞZI KANSERİ RİSKİ ARTIYOR

İsveç’te kadınların yaklaşık yüzde 40’ı hücre örneği alma ve kontrol edilmesi muayenesini kaçırıyorlar. Bu muayeneyi önemsemiyen kadınlar rahimağzı kanseri riskiyle karşı karşıya bulunuyorlar.

HÜCRE ÖRNEĞİ KONTROL MUAYENESİNİ KAÇIRAN KADINLARDA RAHİMAĞZI KANSERİ RİSKİ ARTIYOR
HÜCRE ÖRNEĞİ KONTROL MUAYENESİNİ KAÇIRAN KADINLARDA RAHİMAĞZI KANSERİ RİSKİ ARTIYOR Admin
Bu içerik 1349 kez okundu.

İSVEÇ POSTASI

İsveç’te 23 ile 60 yaşları arasında bulunan kadınlar düzenli olarak “hücre kontrol” muayenelerine çağrılıyorlar. Bunun altında yatan amaç, erken “rahimağzı” kanserini keşfetmek ve gereken tıbbi önlemleri almaktır. Bu konuda İsveç Radyosu Ekot programına konuşan Jinekolog Doç. Dr. Björn Strander, “Bize ulaşan rakamları gördüğümüz zaman şaşkınlığımızı gizliyemiyoruz” değerlendirmesini yapıyor.

Ekot program yapımcılarına göre, genel kalite kayıtlardan yayınlanmamış verilerin analizi yapıldığı zaman muayeneye katılmayan ya da düzenli katılmayanların yüzde 40 kadın grubundan yüzde 2 ile 3 arasında rahimağzı kanserine rastlanıyor. Çağrı alan kadınlardan bir ya iki kez ya da sekiz yıl içerisinde hiç katılmayanlarda kanser vakalarına yüksek oranda rastlanıyor.

Jinekolog Doç. Dr. Björn Strander, “Gerçekten bizim beklediğimizin ötesinde risk oranı çok yüksek” açıklamasını yapıyor. Bu alanda yapılan değerlendirmeler göre, çağrı aldıkları halde kontrollere gitmeyen kadınların kansere yakalanma oranları tüm kanser çeşitleri arasında yaklaşık yüzde 2 ya da üç oranında kendini gösteriyor.

İsveç’te rahimağzı kanseri çalışmaları 1970 yılından bu yana kanser vakalarında neredeyse yarıya yarıya azaltmış durumda. Bu karşın yaklaşık her yıl 450 ile 500 kadında bu kansere rastlanıyor. Fakat rahimağzı kanserinin 2014 – 2015 yıllarından itibaren yüzde 20 artış gösterdiği ifade ediliyor. Bu da her yıl 100’den fazla kadının bu sayıya eklendiğini gösteriyor.

hücre kontrol rahimağzı kanseri kanser rahimağzı İsveç
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ