İSVEÇ POSTASI
Yöntem, hastanın ön kol kasındaki bir donörden alınan az miktarda insülin üreten hücrenin hastaya verilmesini içeriyor. Amaç, alıcıdaki sağlıklı hücrelerin insülin üretebilmesi ve böylece hastalığın tedavi edilebilmesidir. Bu yöntemin yeniliği, hücrelerin bağışıklık sistemi tarafından tespit edilemeyecek şekilde genetik olarak değiştirilmesidir.
Uppsala Üniversitesi'ndeki araştırmacılar 40'lı yaşlardaki bir hastaya testi uyguladı. Yeni hücrelerle bir ay süren tedavinin ardından hastanın durumu iyiye gidiyor ve hücreler yaşamaya devam ediyor. Bir sonraki adım, vücut dışında yetiştirilen hücrelerle deneyler yürütmek olacak.
Dört hafta önce, tip 1 diyabet hastası 40'lı yaşlardaki bir kişiye, ön kol kasındaki bir donörden alınan az miktarda insülin üreten hücre nakledildi ve bu durum birçok medya kuruluşunda yer aldı. Amaç, alıcıdaki sağlıklı hücrelerin insülin üretebilmesi ve böylece hastalığın tedavi edilebilmesidir.
Bu durum birçok medya kuruluşunda yer aldı. Amaç, alıcıdaki sağlıklı hücrelerin insülin üretebilmesi ve böylece hastalığın tedavi edilebilmesidir. Uppsala Üniversitesi'nde tıbbi hücre biyolojisi profesörü olan Per-Ola Carlsson, bunun bir tedavi haline gelebilmesi için çok miktarda hücreye ihtiyacımız olduğunu söylüyor.