İsveçli Politikacılar Lobicilik Yapıyorlar

Son günlerde basında ele alınan konular arasında İsveçli eski milletvekilleri, eski bakanlar ve yüksek düzey memurların görevlerini bırakarak gerek AB gerekse ABD’deki lobi bürolarında lobicilik çalışmalarını sürdürmelerinin ahlaksal açıdan ne kadar doğru olup olmadığı tartışmalarıdr.

İsveçli Politikacılar Lobicilik Yapıyorlar
İsveçli Politikacılar Lobicilik Yapıyorlar
Bu içerik 5136 kez okundu.

 

Milletvekilliğini ve yüksek düzey memuriyeti bırakan 266 kişiden yaklaşık % 37’si lobist olarak iktidarların ve değişik güç odaklarının istekleri doğrultusunda Brüksel’i etkilemek için çaba harcıyorlar. İsveç’te bu tür çalışmaları engelleyebilecek herhangi bir yasal düzenleme yok. Aynı durum AB ve ABD içinde geçerli. ABD’de müşterilerin kayıtları tutulmadığı gibi lobistlerle ilişki halinde olan yüksek düzey memurlar, milletvekilleri hakkında da herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor.
 

Bu alanda çalışan siyasal bilimciler, bugünkü lobicilik alanında işleyen sistemi irdelemenin neredeyse olanaksız olduğunu dile getiriyorlar. Siyasal bilimciler çok başarılı ve tecrübeli olan lobistlerin dengesiz bir toplum yaratmak gibi durumlarla karşı karşıya bulunduklarını belirterek, bunun çok sakıncalı olduğu yönünde uyarılarda bulunuyorlar.
 

İsveçli bir siyasal bilimci, halkın sadece oy sandığı kurulduğu zaman eşit olduğunu ve onun dışında sürekli haksızlıklara uğrayarak eşit konumunu yitirdiğini söylüyor. Aynı zamanda oy kullanmanın dışında politikacıları etkilemekte çok uzak kaldığını ifade ediyor. Bu durumun toplumdaki eşitsizliği büyük ölçüde artırdığını ileri sürüyor.
 

Siyasal bilimcilerin üzerinde anlaştıkları bir konuda ABD’de lobistlerin ve ilişkilerinin yasal düzenlemeler altına alınarak, baskı yapan lobistlerin kayıtlarının tutulmasının zorunlu olması yönündeki görüş birliğidir.
 

AB Komisyonları ve parlamentosu ortak bir çalışma yürüterek lobicilik yaptırmak isteyen şirketleri kayıt altına alıyor ama, bu kayıtlar fazla zorlayıcı olmaktan uzak ve işlevsiz bir görüntü sergiliyor. AB içinde politikacıları büyük şirketler adına etkilemeye yönelik çalışan 15 bin lobistin olduğu biliniyor.
 

İsveçli lobistlerin başarılı kişiler olduğu en yaygın bir kanı olarak dillerde dolaşıyor.

 

2013-05-02
İsveç Postası

Lobicilik lobist lobicilik ve AB parlamentosu
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
BUGÜN 5 ARALIK TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASININ 90. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
BUGÜN 5 ARALIK TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASININ 90. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
ULU ÖNDER GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ
ULU ÖNDER GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü VEFATININ 86. YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ