Türk Kadınlar Federasyonu’na başkan dayanmıyor

2007 Haziran ayında kurulan Türk Kadınlar Federasyonu 11 Mayıs günü 4. Olağan Kongresini yaparak yeni başkanını seçti.

Türk Kadınlar Federasyonu’na başkan dayanmıyor
Türk Kadınlar Federasyonu’na başkan dayanmıyor
Bu içerik 4980 kez okundu.

 

Uzun yıllar Türk İşçi Dernekleri Federasyonu (TRF) bünyesinde “Kadın Kolları” adı altında çalışmalarını sürdüren kadınlar, federasyonlaşma kararı olarak 2007 yılı Haziran ayında Türk Kadınlar federasyonu’nu (TKF) kurmuşlardı. İlk başkanlığına Serpil Kayı’nın seçildiği örgüt olumlu karşılanmış ve lokal olarak TRF’in lokalinde çalışmalarına başlamışlardı. İlk başlarda TRF’ten gerekli desteği alan kadınlar, zaman içerisinde anlaşmazlıklar yaşamaya başladılar. TRF bizim işimize karışıyor, bizi yönetmeye çalışıyor demeye başladılar. Anlaşmazlıklar öyle bir boyut kazandı ki, başkan Serpil Kayı birkaç kez istifanın eşiğinden döndü. Bu nedenle 2009 yılında yapılan seçimlerde başkanlığa Hülya Göker seçildi.


Hülya Göker’in başkan seçilmesiyle normale döndüğü sanılan ilişkiler kısa bir süre sonra yeniden bozuldu ve sürtüşmeler tekrar başladı. Hülya Göker ve yönetim kurulunundan bazı kadınlar yine TRF’ten yakınmaya başladılar. TKF ile TRF  arasında hoşnutsuzluklar giderek fazlasıyla arttı. Bu durum öyle bir boyut kazandı ki, Başkan Hülya Göker yeni kongreye altı ay kala “artık dayanamayacağım” diyerek, istifa etti. Erken kongre yapılması gerekirken ara bir çözümle geçici olarak başkanvekili kongreye kadar başkanlık görevini yaptı.

 

8 Mart 2011 yılında 3. Olağan Kongresini yapan TKF bu seferde Macide Akay’ı yeni başkan olarak seçti. Macide Akay ve yönetimi TRF ile yaptıkları görüşmelerde Türk Kadınlar Federasyonu’nun bağımsız bir sivil toplum örgütü olduğunu ve kendilerine bu anlayışla yaklaşılması gerektiğini dile getirdiler. TKF ile TRF’in sadece gönüllülük bazında bir birlikteliği olduğunu ve ortak çalışmalar yapmak, birbirimize manevi destek vermekle bu birlikteliğin sorunsuz devam edeceğini görüşünde birleştiler ama sadece  bu de lafta kaldı.
 

İşler yine karışıyor


TRF başkanı Hasan Dölek’in TKF’e bakış açısında bir değişiklik olmadı. Hasan Dölek ve örgütlenme sekreteri görev yapan ve bir foksiyonu olmayan Sami Görgülü yine TKF’i rahat bırakmadılar. Kendi emirleri altında bir dernekmiş gibi muamele yapmaya başladılar. TKF’in her işine karıştılar. Bu iki kurumun arası yine açıldı ve TKF 2012 yılında TRF’in lokalinden ayrılmak zorunda kaldı. Bu durumun yanlış olduğunu kendisine söylediğim zaman, başkan Macide Akay, “Başka çaremiz kalmamıştı. Çünkü herşeyimize karışılıyordu. Hatta adresimiz aynı olduğu için mektuplarımız bile açılmaya başlamıştı. Bu duruma fazla dayanamıyarak lokallerinden ayrıldık. Sinir harbi beni ve bazı arkadaşlarımız fazlasıyla yıpratmıştı” biçiminde dile getirdi.
 

Türk Kadınlar Federasyonunun lokalden ayrılması belki kendileri açısından rahatlatıcı olmuştu ama TRF yine de eli altında tuttuğu kimi yönetim kurulu üyeleriyle onları izlemeye ve rahatsız etmeye devam ediyordu.
 

İpler kopuyor


Türk Kadınlar Federasyonu bulduğu küçük yeni lokalinde rahat bir nefes almaya, projeler yapmaya başlamış olması fazla birşeyi değiştirmiyor. TRF başkanı TKF’in ayrı bir yere taşınmasını pek içine sindirdiği söylenemez. Perde arkasından üretilen gereksiz dedikodulara TKF fazla önem vermese de rahatsız olmadıklarını söylemek yanlış da olmaz. TKF mart ayı başlarında yapması gereken kongresini mayıs ayına kaydırır. Bu durum kimilerince hoş karşılanmaz ama yapabilecekleri fazla birşeyleri de yoktur. TRF Başkanı Hasan Dölek kongrede Macide Akay gidecek felsefesiyle çalışmalarını yürütür.


Kongre günü Hasan Dölek, Sami Görgülü ikilisi kongreye damgalarını vururlar. Kongrede gereksiz gerginlikler, söz hakı olmayan kişilerin müdahaleleri ortamın tansiyonunu yükseltir. Divan Başkanlığına Taner Yıldız seçilir.  Böylece elbirliği içerisinde Macide Akay ve ekibi yönetimden uzaklaştırılır. Birkaç dernek kongre salonu terk ederek yeni bir oluşum gerçekleştirmek için çalışmalara başlarlar. Önümüzdeki günlerde olaylar nasıl gelişecektir, hep birlikte göreceğiz.

 

Türk Kadın federasyonu’nun arzu edilen gelişmeyi gerçekleştirememesi, atılımları yapamamasının arkasında ve çalışmalarının sekteye uğramasında Türk İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Hasan Dölek ve işlevsiz örgütlenme sekreteri Sami Görgülü’nün büyük payı vardır. Türk Kadınlar Federasyonu bunların sayesinde başkan öğüten bir değirmene dönmüştür. Dört kongre dört yeni başkan...

 

4. Olağan Kongrede başkan seçilen Hatice Toklucu’nun izleyeceği yol ve TRF’le nasıl bir ilişki içerisinde olacağı şimdiden merak konusudur. Eğer yeni yönetim ellerini kaptırırlarsa, kollarını kurtaracakları pek söylenemez.
 

Mustafa Sönmez
İsveç Postası

Fotoğraf: Mustafa Başdağ

Türk Kadınlar Federasyonu Kongre TKF Stockholm TKF
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
19 MAYIS 1919 TÜRK’ÜN DİRİLİŞ VE ŞAHLANIŞ GÜNÜNÜN ADIDIR
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ
ERMENİLERİN KATLETTİĞİ 519 BİN TÜRK’ÜN ACI ÖYKÜSÜ